neděle 8. dubna 2012

Android
V současné době je Android nejrozšířenějším mobilním OS na světě. Jeho podíl osciluje kolem hodnoty 50% všech mobilních OS na trhu. Těsně za ním se nachází iOS od společnosti Apple. Proč a jak viz. tento příspěvek.

Za obrovský úspěch v relativně krátkém časovém období může několik rozličných faktorů. Smyslem tohoto příspěvku je na některé tyto faktory poukázat a tím pádem objasnit, co za takovýmto úspěchem vlastně vězí.

Počátky Androidu sahají až do roku 2003, kdy byla  Andym Rubinem, Richem Minerem, Nickem Searsem a Chrisem Whitem založena společnost Android Inc., kterou roku 2005 odkoupil Google Inc. a udělal z ní svoji dceřinou společnost. Roku 2007 byla založena  Open Handset Alliance. Konsorcium, které zahrnovalo společnosti zabývající se výrobou mobilních telefonů, čipů nebo mobilních aplikací, např. Google, HTC, Intel, LG, Motorola, NVidia, Qualcomm, Samsung, Texas Instruments a dalších 25 společností. Úkolem této skupiny bylo vytvořit otevřený mobilní OS, který byl ještě toho samého dne ohlášen jako Android. První telefon, který se mohl pyšnit Androidem ve verzi 1.0, byl legendární HTC Dream/T-Mobile G1 (který také vlastním a do dneška ho bez větších problémů používá můj otec)...psal se rok 2008 a již o rok později vzrostl počet zařízení s Androidem na více jak 20! V průběhu čtyř let bylo vydáno několik majoritních verzí Androidu, z nichž opravdu ta nejkonkurenceschopnější a nejvyspělejší je ta poslední - Ice Cream Sandwich 4.0 z říjnu 2011. Úkolem této verze bylo a je smazat rozdíly mezi tablety a telefony s Android OS. Tablety do této chvíle měly buď Honeycomb 3.x nebo telefonní Android 2.x neurčený pro tablety. Zde vznikl problém, kdy Google vydal tabletový Honeycomb a nikdy nezveřejnil jeho zdrojové kódy, takže ho nemohl vzít kdejaký výrobce a dát ho do svého tabletu. Proto vznikly tablety s telefonním 2.x, jehož zdrojové kódy jsou volně dostupné. Vznikly takové bídné tablety jako původní Samsung Galaxy Tab a další. Naštěstí pro Google se mu tento problém podařilo zavčasu zažehnat a ICS je volně šiřitelný na telefony i tablety, ba co více, je plně přizpůsobitelný hardwaru - může běžet pod různými rozlišeními displeje, s fyzickými tlačítky/bez tlačítek, atd. ICS je opravdu vyspělý mobilní OS používající hw akceleraci prostředí a nutně se mi dere na jazyk proč to takto nemohlo být už dávno? Co tedy stojí za úspěchem Android OS?

1) Windows Mobile uživatelé - může to znít povrchně, ale uživatelé Windows Mobile po pohřbení jeho poslední verze neměli moc na výběr, kam dál. Na trhu byl právě pohřbený WM, iOS, Symbian, Blackberry, Android a několik dalších minoritních OS. Pro hračičky s příkazovým řádkem a otevřeností byl tedy Android jedinou volbou. Možnosti Android OS v rukou zručných vývojářů jsou takřka nekonečné a tak jak dokázali z WM vyždímat maximum, tak se jim to vede s Androidem.

2) Otevřenost a volnost - Android OS je z principu licence otevřený a tudíž každý může do jeho kódů nahlížet a přizpůsobovat si je podle sebe (tedy pokud na to má takzvaně koule). Tohoto využilo mnoho výrobců, kteří si Android upravili podle sebe - nejznámější za všechny HTC Sense, Samsung Touchwizz, Sony (Ericson) Time Scape, a další. Tyto nadstavby jsou některými uživateli zatracovány a některými blahořečeny. Já patřím do té druhé kategorie, protože jsem používal Samsung Galaxy S s Touchwizz a jeho možnosti a zakořeněnost v systému posunula kompletně celý Android do jiné úrovně, než kdy mohl jako čistý (tak jak je známo z Nexus telefonů Google). Proto razím myšlenku, že do verze ICS bych čistý Android nikdy nechtěl. Touchwizz nabízelo v základu obrovské možnosti. Vím, že například Sense bylo vytýkáno přílišné vytížení RAM apod. To je daň za to, že je Android otevřený. Mince má vždy dvě strany.

3) Desítky výrobců telefonů s Androidem - ano, je jich opravdu hodně a každý výrobce nabízí i několik různých modelů s Androidem. V současné době je Android natolik populární, že se ho výrobci snaží nacpat do svého portfolia jak jen to jde. Uživatel si tedy může vybrat nejen výrobce a jeho designovou linii, ale zároveň i hw vybavenost a sw vybavenost. Zde spatřuji jasné pozitivum vůči Apple iPhone, kde v podstatě závisí vzhled Vašeho budoucího telefonu na libovůli designérů a jak se zrovna ten den vyspali. Vybrat si může každý nejen svého výrobce (ze skutečně velkých chybí Nokia, která zkouší prosadit WP7, a RIM), ale i jeho rozličné modely.

4) Stovky telefonů a zařízení s Android OS - pokud v roce 2009 čítal počet telefonů a zařízení s Android OS dvacet modelů, v současné době jsou jich stovky. Android lze najít v telefonech, tabletech, hodinkách, počítačích, mikrovlnkách a lednicích (experimentálně), autech, autorádiích, atd. Nenabízí se mnoho jiných mobilních OS, které by dovolovaly takovéto možnosti použití a takovou variabilitu

5) Levné telefony - Android je "zadarmo" (v uvozovkách proto, že Google musí platit  Microsoftu "desátky" za Android, atd.) a tím pádem zákazník platí za hw (opravdu zjednodušeně řečeno). Na trhu se tedy objevují opravdové telefonní braky (zde dochází k pověsti Androidu o zasekanosti a nestabilitě) a chytré telefony se dostávají do rukou lidem, kteří ani netuší, že mají operační systém. Toto nesporně pomáhá rozšíření Androidu (za cenu špatné pověsti). Nicméně cíl Google je splněný - reklamní společnost se přece zabývá reklamou a o to jí jde především.

6) Portfolio telefonů - cenové hledisko. Když Android začínal, nebylo mnoho levných telefonů, které by dokázaly Android dostat mezi opravdu obrovské množství lidí. Byly to právě modely společností jako S-E, HTC a Samsung, které zaplavily trh low-end telefony za doslova pár šupů. Telefony s Android OS sahají z cenového hlediska od doslova pár tisíc korun po patnáct tisíc korun a výše. Je tedy možné najít telefon, který vyhovuje každému. Každý jednotlivý výrobce mající Android OS telefony v nabídce se snaží pokrývat veškeré cenové spektrum tak, aby se zavděčil všem požadavkům zákazníků a všem věkovým skupinám.

7) Přizpůsobitelnost - téma přizpůsobitelnosti je natolik rozsáhlé téma, že jsem se rozhodl sepsat zvláštní příspěvek mapující právě 'customizaci' Android OS. Řeč bude o launcherech, custom rom, skinech a dalších doplňcích. Toto téma je možné najít zde (na této části stále pracuji).

1 komentář:

Prosím o to, aby se komentující při odpovědi odprostili od emocí.